Maker Öğretmen Yıllık Plan, Müfredat ve Maker Atölyesi İhtiyaç Kiti
Merhabalar,
Daha önce “Bir Maker Öğretmen Hikayesi” adlı yazımda bu yolculuğa nasıl başladığımdan ve nasıl bir sistem kurduğumdan bahsetmiştim.
Heyecanlı başladığımız bu uzun yolda, çocuklarım deniyorlar, araştırma yapıyorlar, kendi araştırmaları sonucu yeni bir şey öğrendiklerinde ekibin diğer üyeleriyle öğrendiklerini paylaşıyorlar. Hatta maker kulübümüz çok yeni olmasına rağmen tübitak projeleri yazmaya başlayanlar bile var.
Bu yazımda ise; kendi maker atölyem için üzerine ciddi kafa yorarak ve araştırma yaparak hazırladığım ve maker atölyesi kurarken size de gerekli olacak temel ihtiyaçları paylaşmak istedim.
Her maker öğretmenin cebinde olması gereken ihtiyaç kiti geliyor:)
Nereden Başlamalı?
Öncelikle bir müfredat planına ihtiyacınız olacak. Nasıl bir yol izleyeceğinizi önceden belirlemeniz daha hızlı ilerlemenize yardımcı olacaktır. Burada işin püf noktası şu; müfredatınızı güncel tutmalı ve her eğitimden sonra planınızın bir köşesine notlar almalısınız. Neler eklenebilir? Yerini değiştirmeniz gereken bir konu var mı? Öğrencilerin ne kadar ilgisini çekti? Süre yeterli mi? vs gibi notlar almak müfredatınızın tecrübelerinizle gelişmesini ve en iyiye doğru adım atmanızı sağlar. Benim ilk hazırladığım yıllık plan ile şu anki planım arasında dağlar kadar fark var. Neticede yeni bir şey yapıyorsunuz ve tecrübeleriniz size daha iyisini yapmadaki en güzel rehber olacaktır.
DSMakers için hazırladığım yıllık planı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Paylaştığım plan 1,5 saat’e göre hazırlanmıştır. Yıllık planı kendi zaman planınıza uygun şekilde tasarlayarak kullanabilirsiniz.
Malzeme Temini
Malzeme temini konusunda bir çok seçeneğiniz var. Aslında işin bu kısmı tamamen okulunuzun yapısına göre değişiklik gösterir. Maker atölyesi kuran bir çok şirket var. Şirketlerle anlaşabilir, bir sponsor bulabilir ya da projelerinizde kullanacağınız malzemeleri kendiniz belirler ve ona göre bir alım yapabilirsiniz.
Ben sponsorlardan temel setler alıp, geriye kalan ihtiyaç listesini de öğrencilere yaptırmayı planladığım projelerde kullanacağım malzemelere göre hazırladım. İhtiyaç listesini öğrencilerle beraber belirlemeye özen gösterdim ki sahiplensinler. Hatta malzeme envanterini bile çocuklara çıkarttırdım.
İhtiyaç belirleme konusunda titiz davranmanız önemlidir. Öncelikle temel olarak ne öğretmek istediğinize ve hangi projeleri yaptıracağınıza karar vermelisiniz. Ekstra projelerde kullanacağınız malzemeleri de ayrıca temin edersiniz. Aşağıdaki linkten örnek bir malzeme listesine ulaşabilirsiniz. Ben malzeme adetlerini 11 kişilik bir maker öğrenci grubuna göre belirledim. Siz de kulübünüzdeki öğrenci sayısına göre adetleri belirleyerek kullanabilirsiniz.
İhtiyacınız olan listeyi belirledikten sonra, fiyat ve hizmet karşılaştırması yapmayı ihmal etmeyiniz. Malzemeleri temin edebileceğiniz bir çok firma mevcut. Önce iyi bir araştırma yapmanızı, sonra sipariş vermenizi tavsiye ediyorum.
Hareket planınız var, malzemeleriniz de hazır! Artık çalışmaya başlayabilirsiniz 🙂
Kolay gelsin,
Sevgiyle…
#MakerÖğretmen #MakerÖğrenci
http://www.yoncaozgun.com
Hocam eline saglik arduino disinda farkli seceneklerde eklemis olsan bence daha iyi olurdu raspberry pi, lego ev 3 makeblock robot setleri, kendi devre kartini kendileri yapabilirler ki bu cok daha öğretici oluyor tavsiye ederim. Iyi calismalar…
Merhaba hocam öncelikle teşekkür ederim. Önerileriniz çok doğru ve tabi ki ardiuno ile sınırlı değil maker dediğimiz. Bu işin sınırı yok. Ama bir yerden başlamak lazım değil mi? Çalışmalara daha yeni başladık, elimizde sihirli değneğimiz olsa keşke 🙂 zamanla gelişecek, bir çok şey eklenecektir tabi ki. Size de iyi çalışmalar…
Güzel çalışmalar. Planlar bağlantısı çalışmıyor galiba. Kontrol edebilir misiniz?
Teşekkürler. Bilgisayardan da mobilden de kontrol ettim indirme linki çalışıyor hocam. Problem görünmüyor.