7. #MakerÖğretmen Sertifika Programında ne yaptık? Nasıl Yaptık?

Maker Öğretmen Sertifika Programı İçeriği

0 156

Merhaba,

Şubat tatilinin son haftasında 7. Maker Öğretmen Eğitim Programını tamamladık. Eğitimin ardından  “neler yaptığımızı”, “nasıl yaptığımızı” sizlere bu yazıyla anlatmak istedik.

Eğitim öncesinde her zamanki gibi eğitim programını ve içeriğini yayınladık. Bu içerikleri daha önce yaptığımız sertifika programlarına katılmış öğretmen arkadaşlardan aldığımız geri bildirimlerle devamlı güncelliyor ve geliştiriyoruz.

“Tatil gününde kendine iş çıkaran J öğrenmekten ve öğretmekten zevk alan bir ekibin içinde, Ahmed Bahadır hocamın da enerjik ve keyifli anlatımıyla harika bir hafta geçirdim. Kodlama, arduino, maker hareketi derken eğitimin sonunda ne kadar önemli bilgiler edindiğimi gördüm. Her şeyden önemlisi sürekli kendini geliştiren bir öğretmen ağına katıldım ve fikir alışverişinde bulunabileceğim birçok öğretmen arkadaşım oldu. Bu kazanımları bize katan Maker Eğitimi boyunca emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Tekrar başka bir eğitimde görüşmek dileğiyleJ  Filiz AKSOY / BİLFEN EĞİTİM KURUMLARI

ÖĞRETMENLERLE ARDUINO UYGULAMALARI

Eğitimlerde dikkat ettiğimiz husus, salt bilgi aktarımı yapmak yerine o bilgiyi öğretmenlerin nasıl kullanacağını anlatmak oluyor. Örneğin“bir LED nasıl yakılır?” bilgisi Google’a yazdığınızda binlerce kaynakta karşımıza çıkıyor ancak biz öğretmenlerle bu eğitimi yaptığımız için içeriğimizde doğal olarak değişiyor.  LED’i yakan öğrenciye ne kazandıracağız? Nasıl anlatacağız? Nelere dikkat edeceğiz? Mesleğimizde bu bilgileri nasıl kullanacağız? Gibi soruları cevaplandırmak Maker Öğretmen eğitimimizin ana başlıkları oluyor.

Çok çeşitli öğretmen eğitimleri oluyor. Bizler de bu eğitimlere katılıyoruz. Eğitim içeriğini incelemek daha önce eğitimlere katılmış kişilerden bilgiler almak önemli oluyor. Hangi eğitimlere katılmalıyız? Ya da katılmalı mıyız? Bu konuda Selçuk DOĞAN hocamızın yazdığı yazıya buradan (http://www.egitimdeteknoloji.com/ogretmen-mesleki-gelisim-egitimleri-seminer-donemi-egitimleri/ ) ulaşabilirsiniz.

Bizler Maker Öğretmen eğitimlerinde her günün sonunda ve eğitim sonunda mutlaka geri bildirim alıyoruz ve bunları paylaşıyoruz. Böylece sizlerin takip etmesi de kolaylaşıyor.

“Maker öğretmen 7; dolu dolu bir haftaydı, çok faydalı bilgiler edindik, eğitmenlerimiz ( Ahmed ve İsmail hocalarımız) donanımlıydı, yaptığımız etkinlikler bizleri ziyadesiyle geliştirdi, yardımcı eğitimcilerimizde ( Doğukan, Cansu, Semih) her konuda çok yardımcı oldular…

Emeği geçen herkese teşekkürler. Emine Yıldırım ÖZER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni”

TASARIM ODAK NOKTAMIZ

Eğitim içeriğinde sadece arduino anlatmıyoruz tabii ki. Arduino bu işi daha eğlenceli hale getirmek için bir araç. Fotoğrafta da gördüğünüz üzere pet şişeden başlayan araç yolculuğumuz metal gövde robota kadar ulaşıyor (;

Maker Öğretmen eğitimimizin odak noktası “tasarım” oluyor.  Öğrencileriniz hangi mesleği yapacak olursa olsun tasarımı bilmek zorundalar ilkesiyle öğretmenlerimize tasarım süreçleri hakkında da bilgi veriyoruz. Mühendislik tasarım sürecinde önemli olan nokta ise herkesin ihtiyaç duyacağı “Empati”.

“Eğitim süresi boyunca verimli teknik bilgilerin yanında her gün yaptığımız projelerle çok eğlenceli ve yaratıcı bir süreç geçirdik. Bütün bunların yanında ucuz malzemelerle(karton malzemeleri kullanarak robot kol yapımı gibi )robotlar tasarladık. Bu bilgilerle birlikte yaratıcılığımız ve eğitimde doğru iletişim adına değerli eğitmenimiz Ahmed Bahadır Hocamızdan kıymetli fikirler edindik. Özellikle atölye güvenliği konusunda verilen bilgiler çok faydalı ve etkileyiciydi. Elif ESER / Bilgisayar Programcısı

3D yazıcılardan ve 3D tasarım yapabileceğimiz programlardan bahsediyoruz. TINKERCAD’le başladığımız program anlatımına yine Autodesk’in Fusion 360 profesyonel 3D tasarım programıyla devam ediyoruz.  Programları anlatırken yine dikkat ettiğimiz husus aynı. Program menülerini ezberletip kullanmaktan öte programı öğrencilerimize nasıl anlatacağımızı, 3D printer’ın çalışma mantığını nasıl anlatmamız gerektiğine vurgu yapıyoruz.

POST PROCESSING

Maker Öğretmen eğitim içeriklerini incelerseniz “POST PROCESSING” konusunu pek göremezsiniz. Biz özellikle bu konuya zaman ayırıyoruz çünkü tasarım önemli (;  Öğrencilerini üretime yönlendirecek öğretmenlerin bu konu hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. 3D yazıcıdan çıktı aldıktan sonra neler yapmamız gerektiğini de anlatıyoruz. Baskı sonrası işlemlere tabi tutulan objeler doğal olarak daha iyi duruma geliyorlar.

  1. Maker Öğretmen Programında bu sefer VEX Robotics bonus eğitim olarak konuğumuzdu. Educat Robotics’ten İsmail NAMLI’nın anlatımıyla öğretmenlerimiz VEX IQ robotlar üzerinde programlamayı öğrendiler. Derslerde nasıl uygulamalar yapacaklarını deneyimlediler.

KÜÇÜK YARIŞMALAR

Yaptığımız bazı uygulamalarda daha eğlenceli hale getirmek için küçük yarışmalar düzenliyoruz. Çizgi izleyen robotlarımızı yaptıktan sonra bir yarışma düzenledik. İlk 3’e giren öğretmen arkadaşlarımız Robotzade’den hediye çekleri kazandılar. Böylece küçük de olsa yarışma heyecanını deneyimlediler ve dikkat edilmesi gereken konular üzerinde bilgi aldılar.

MÜFREDAT PAYLAŞIMI

Maker Öğretmen eğitiminin son gününde müfredat paylaşımı yaptık. Okullarımızda maker hareketini nasıl başlatırız? Atölyelerimizi nasıl kurarız? Düşük bütçelerle nasıl yaparız? Gibi soruların cevaplarını aradık. Tecrübelerimizi paylaştık. Sertifikalarımızı verdikten sonra öğretmen arkadaşlarımızın dahil olduğu Maker Öğretmen Topluluğu hakkında bilgi verdik ve eğitimi sonlandırdık.

Ve Teşekkürler;

Güzel ülkemin farklı illerinden ve okullarından gelen, daha fazla tatil yapmak varken sabahtan akşama eğitime katılım gösteren, takip eden güzel öğretmenlere binlerce teşekkürler.
Eğitimi verirken bana yardımcı olan Cansu ÜNER hocam’a, Robotzade’den Doğukan ÖZEREN’e ve sevgili öğrencim Semih ÇEVİK’e çok teşekkür ederim.

Son gün yanımızda olan ZAXE’den Serhat ÖZPİRİNÇ’iye teşekkürler.
Maker Öğretmen sertifika programını kuran ve birçok öğretmenin faydalanmasını sağlayan Mehmet ÖZDEMİR’e ve her zaman eğitimde destek veren Educat Genel Müdürü İsmail NAMLI’ya çok teşekkürler.

Çırak Atölyede bize imkân sağlayan Cevahir DEMİRYAKAN’ a ve ekibine teşekkürler.

 

Yeni bir Maker Öğretmen Sertifika Programında görüşmek üzere,

Tasarımla kalın, üretimle kalın.

Sevgi ve Saygılarımla

Ahmed Bahadır ÖZDEMİR / Maker Öğretmen

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.