7. Maker Öğretmen Sertifika Programında neler yaptık?
Daha iyi bir toplum olabilmek için gerekli olan şeyin sağlam bir temel olduğunun bilincinde olan 21 öğretmenimiz ile yedincisinin düzenlendiği Maker Öğretmen eğitimi her zamankinden daha keyifli geçti. Meraklı ve ilgili 21 öğretmenin elbette ki birçok soruları vardı bu eğitim ile ilgili. Hiç bilmedikleri bir ortam, bir eğitimci ve 21 meslektaş ile birlikteydiler.
Saat 9.30 ve başlıyoruz…
1 pet şişe, 4 kapak, 4 çubuk, 2 pipet ve 1 balon… Arduino set alan ve hemen onlarla başlayacağımızı düşünen öğretmenlerimiz bir hayli şaşırdı. Fakat maker hareketi sadece elektronik devrelerin olduğu bir oluşum değil. Oluşturulan gruplar, ellerindeki sınırlı malzemeler ile en uzağa gidecek kendi tasarımları olan bir araba yapacaklardı. Burada yazılı olan her kriter makerlığın ufak yapı taşını oluşturmaktaydı. İşbirliği, tasarım, özgünlük, yenilikçi ve dönüşüm.
Öğretmenlerimiz hemen çubukların ucuna kapakları takarak bir araç tasarlamaya başladılar. Her grup birer araç tasarladı. Peki araçlar gidiyor muydu? Öğrencilere proje yaptırmadan tasarım sürecinden bahsetmeleri gerektiği, malzemeyi iyi tanımaları ve bir taslak üzerinden gitmelerinin faydalı olacağına değinildi.
Tasarım süreçlerini biliyorsak artık Arduino geçebiliriz. Kurulu olan Arduino programımızı açtık ve tanışmaya başladık. Arduino kartı, servo motor, led, potansiyometre ve daha fazlası… Öğretmenlerimiz setlerinde olan tüm parçaları dokunarak tanıdılar. Bahadır hocamız anlattıkça ellerindeki malzemeyi incelediler ve merak ettikleri yerleri sorarak anında cevap aldılar. Öğrencilerin en çok sordukları sorular neler, servo motorun içindeki işleyiş nasıl, potansiyometreyi gündelik hayatımızda nerelerde kullanıyoruz gibi soruların cevaplarını bulduk. Basmakalıp slayttan tanıtımın yapıldığı bir başlangıç olmadı. Bahadır hocamız aslında farkını en başında göstermişti.
İlk gün yapılan basit uygulamalar ile öğretmenlerimiz bir hafta olacak yoğun tempoya ısınma yaptılar.
İkinci gün en yoğun ve en temel örneklerin yapıldığı bir gündü. Güne buzzer ile ses kontrolü yaparak başladık ve sırasıyla LDR ile Led kontrolü, potansiyometre ile servo motor kullanımı ve robot kol… Hepsini bir sıra ile yaptığımız gibi Bahadır hocamızın da örnekleri yaptırırken kendi içinde gittiği bir sıra vardı. İlk projemizde öğretmenlerimize devrenin şemasını açarak yaptırdı. İkinci örnekte hem şema hem de kodları açtı ve üçüncüsünde sadece kodlar üzerinden devrelerini yapmalarını istedi. Elbette kod okuma önemliydi ve bunu pat diye değil konu içinde yedirerek yapmalıydı. Bahadır hocamız öğrenciler ile nasıl ders işliyorsa aynı şekilde ders işledi ve böylece öğretmenlerimizin de karşılaşacakları durumu yaşamalarını sağladı.
İkinci gün bitiminde yüzler gülüyordu. Öğretmenlerimiz kendi tasarımları olan robot kolları kullanmaktaydı.
Üçüncü güne ultrasonik sensör ile mesafe ve boy ölçerek başladık. “Her çocuktan “nasıl yaparız?” sorusunun cevabını almak öğrenciyi aktif hale getirecek ve fikirlerini birleştirerek işbirliği ile öğrenmelerini sağlayacaktır.” açıklamasını dinleyen öğretmenlerimiz birbirleri ile fikir alışverişinde bulunarak farklı tasarımlar ve fikirler üretildi. Sonrasında tüm öğretmenlerimiz LCD ekrana yazı yazdırdılar. Bazı öğretmenlerimiz LCD yaka kartlarını bile yaptılar ☺
3.gün öğle arasından sonra artık kendi uzaktan kumandalı arabalarımızı yapabiliriz. Öğretmenlerimiz işe maker inceliği olan tasarım adımını yaparak başladılar. Zemin platformunu kestiler, motorları lehimlediler, silikon ile montajlarını yaptılar… Kablo bağlantıları da yapıldıktan sonra öğretmenlerimiz arabalarını bluetooth ile telefon yardımıyla kontrol ederek keyifli sürüşlerini yaptılar.
Dördüncü güne farklı bir etkinlik ile başladık. Kendi çizgi izleyen robotlarımızı yapmaktaydı sıra. Gerekli tüm malzemeler masaya çıktıysa başlayabiliriz.
Öğretmenlerimiz bir önceki günden tecrübeliydiler. Çizgi izleyen robotlarını kolayca yaptılar. İşe artık eğlence katmanın vakti gelmişti. Çizgi izleyen yarışma platformu üzerinde tüm öğretmenlerimiz çizgi izleyen robotlarını yarıştırdılar. En kısa sürede başlangıç konumuna gelen üç kişiye hediyelerimiz verildi.
Ve sırada VEXRobotics…
Günün kalan kısmında İsmail hocamızın anlatımı ile öğretmenlere Vex IQ tanıtımı yapıldı. Hazır Vex robotları öğretmenlerimiz tarafından incelendi. Sürükle-bırak mantığıyla çalışan MODKİT programı ile VEX kodlama yaparken öğretmenlerimiz hiç zorlanmadılar. İlgi odağı olan VEX IQ robotları ile öğretmenlerimiz kendi otonom uygulamalarını geliştirdiler.
Maker Öğretmen eğitiminin beşinci ve son gününe 3D tasarım ve baskının inceliklerini öğrenerek başladık. Endüstri 4.0, Türkiye’deki durumu, neler yapabiliriz konularında edindiğimiz bilgiler ile kafamızda yapacağımız tasarımların temelleri oturdu.
Küçük katılımcımız Beril’in yaptığı tasarımı baskıya verirken öğretmenlerimiz flament nasıl takılır, yazıcı kalibresi, baskının yazıcıya aktarılması konusunu yakından izleme şansını yakaladılar. Daha sonra tasarımımız baskıdayken Adobe uygulaması olan Tinkercad ve Fusion360 tasarım programları anlatıldı. Baskının bitmesi üzerine baskı sonrasında yapılan “3D Post Processing” işlemlerinden bahsedildi. Yazıcıdan çıkan baskının nasıl boyanacağını, pürüzsüz görüntüsün nasıl elde edileceği ve bir eskitme efekti nasıl verebileceğimizden bahsedildi.
Bununla birlikte Ahmed Bahadır hocamın aslında bir hafta boyunca sıklıkla değindiği öğrencilere nasıl anlatacağız, veliyi ve yönetimi nasıl bilgilendirmeliyiz, atölye açmak için neler yapmalıyız gibi sıklıkla bahsettiği birçok konuyu ve mühendislik tasarım süreçlerini son günün son saatleri bir kez daha anlattı.
Her anı dolu dolu geçen beş günün sonunda sertifikalarını alan öğretmenlerimiz mutlu ve yüzler gülüyordu.
[foogallery id=”505″]