Maker Öğretmenler İçin Müfredat Hazırlamak
Maker alanında belki de en çok sıkıntı çekilen konulardan biridir sanırım bu. Okullarımızda bir değişim rüzgarı estirmek istiyoruz. Üreten, gelişen ve geliştiren bir toplum için öğrenci yetiştirmek istiyoruz. Bu sebepten maker ile ilgili bir müfredat gerçekten çok elzem bir durum teşkil etmekte bizim için.
Maker olmak demek aslında bu konu için bir çözüm niteliğinde. Konuyu biraz açacak olursak tabi önce makerın anlamına değinmek gerek sanırım. Sizi çok sıkmadan şöyle bir hatırlayalım. Üreten geliştiren kelimeleri kelime anlamını veriyor ama en önemli anlamı: sorunlara pratik çözümler sunan, sıkıştığın bir durumda işte bu diyerek işin içinden çıkan pratik çözümler üretmek bence. Bunun ders müfredatına ne etkisi var derseniz. Maker için müfredat üretmek de maker olma konusunda en önemli adım. Siz hazır bir müfredat bekliyorsanız işte o zaman bir yerlerde hata yapmışsınız ve maker düşüncenizde bir problem var demektir. Kimse bu yazıdan hazır bir müfredat çıkacak hevesine kapılmasın. Sanırım o kişiler için yazım burada bitiyor.
Gelelim müfredatı şekillendirme konusuna ki çok zor bir süreç sizi bekliyor olacak. Siz maker işini ders içerisine entegre edip bir ders niteliğinde vermek istiyorsanız işiniz daha zor demektir. Çünkü bütün öğrencilerinizi bu konulara eğilimli olmasını beklemek güzel ama zor bir süreçtir. Bir matematik dersi gibi planlar hazırlayabilir.(ya da internetten hazır bulabilirsiniz.) Ders konusunda bu hazırlamış olduğunuz planları uygularken sizde dikkat edeceksiniz ki her öğrenci bu iş için biçilmiş kaftan değil. Çok efor harcayacak fakat az meyve toplayacaksınız. Lütfen buna hazırlıklı olun yoksa bu sizi çok yıpratacaktır. Dersler konusunda en temelden başlamalısınız. Sınıfınızın seviyesini göz önüne almalı plan hazırlarken buna dikkat etmelisiniz. Önce maker ruhunu anlatmalı ve her öğrencinize bunu işlemelisiniz. Sonra ise temel elektronik ve arduino konularına giriş yapabilirsiniz. Maker sadece elektronik ve robot değildir bildiğiniz üzere. Bu sebeple öğrencilere elinde olan malzemelerden nasıl üretim yapacağını da öğretmeniz gerekir. Üç boyutlu yazıcınız varsa burda 3d tasarım anlatmalı gerekli malzemeleri tasarlayıp basmalarını öğretmelisiniz.
Bu güzel öğretimi tamamladıktan sonra arkasına yaslanan öğretmenler varsa işte onlar daha yeni başladıklarını unutmuş olurlar. Çünkü bu bilgileri anlattıktan sonra tasarımı elektronikle birleştirmeyi hatta elinde bulunan malzemeleri de kullanarak projeler oluşturmayı anlatmamız gerekiyor. Siz tüm bunları ders müfredatına öğrencilerinizin seviyelerine göre yayarak yapabilirsiniz.
Eğer siz ders şeklinde değilde kulüp bazında çalışma yapıyorsanız ki tavsiyem o takdirdedir. Bu durumda size istekli ve gönüllü bir öğrenci kitlesi gelmiş olur. Bu gruba daha hızlı bir plan hazırlayabilirsiniz. Temel bilgileri verdikten sonra proje temelli bir eğitim şeklini izleyebilirsiniz. Güzel hazırlanmış bir steam projesi çok şeyi aynı anda vermenizi sağlayabilir. Tabi dozu iyi ayarlamak lazım. Örneğin scratchta analog saat hazırlatıp bunu arduino ile devre haline dönüştürüp 3d baskı ile malzemelerini çıkartıp birleştirmeye kalkarsanız çok kazanımı bir arada vermiş olursunuz kendinizce ama çocuklar hiç bir şey almamış olur. O KOCAMAN emeğiniz hiç olur. Bu gerçekten öğrencilerinize çok karışık gelebilir. Bunun yerine daha kazanımları kolay öğrenilen projeler tercih edebilirsiniz. İleri doğru siz öğrencilerden artık projeler isteyebilirsiniz. Hatta sınıfta oylayabilir seçilen projeyi sınıfça yapabilirsiniz. Bir sonraki adım ise her öğrencinin kendi projelerini hazırlıyor ve yapıyor olmasıdır. Zaten o zaman müfredatı onlar oluşturacaklardır. Size kalan ise iyi bir mentörlük olacaktır.